[featured_image]
Downloaden
Download is available until [expire_date]
 • Versie
 • Downloaden 0
 • Bestandsgrootte 4.00 KB
 • Aantal bestanden 1
 • Datum plaatsing 25 juli, 2023
 • Laatst geüpdatet 25 juli, 2023

Ontregeld - een drieluik over FTD

Door Frontotemporale dementie (FTD), verandert het gedrag en het gevoelsleven van de patiënt. Aan de hand van drie voorbeelden laat de film ONTREGELD zien hoe het leven van FTD-patiënten ingrijpend is gewijzigd en welke gevolgen dat heeft voor de mensen om hen heen.

 1. Leven met FTD (19 min.)
  Henk (53) had een hoge functie bij Rijkswaterstaat, maar hij ging verkeerde beslissingen nemen en er dreigde ontslag. Zijn vrouw Cynthia dacht eerst aan huwelijksproblemen of aan een alcoholprobleem, totdat duidelijk werd dat er sprake was van FTD. Henk kan zelf nauwelijks meer praten, daarom vertelt zijn vrouw wat er allemaal is gebeurd. Met hulp van een thuiszorgbureau en dagbehandeling lukt het Cynthia om haar man nog thuis te houden. Dit wil ze zo lang mogelijk volhouden.

  2. Het ritme van Rein (24 min.)
  Rein (49) kan vertellen hoe zijn gedrag is veranderd, maar waarom hij zo doet weet hij niet. Hij denkt dan ook dat hij weer zal genezen. Zijn vrouw Sonja heeft haar baan opgezegd en zorgt nu voor hem; haar eigen leven komt op de tweede plaats. Dochter Jolien reageerde als puber fel op haar veranderende vader maar sinds ze zelfstandig woont kan ze beter afstand nemen en denkt ze milder over hem.

  3. Prima Donna (31 min.)
  Agnes (57) heeft semantische dementie, een variant van FTD waarbij men de betekenis van woorden en objecten geleidelijk kwijtraakt. Maar dat niet alleen: ze kan zich niet meer inleven in een ander, ze ontwikkelt typische rituelen en dwangmatig, soms kinderlijk gedrag. Zelf blijft ze optimistisch, maar voor haar man Piet is het zwaar, net als voor haar familie. Verpleeghuis Den Ooiman heeft voor haar een dagbehandelings-programma gemaakt waar ze zich prettig bij voelt.

  FTD begint meestal vóór het 65ste jaar en is bij die groep, na de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. Bij de eerste klachten wordt zelden aan deze vorm van dementie gedacht, waardoor patiënten en familie vaak onnodig lang in onzekerheid blijven. Met de film ONTREGELD willen we FTD bij een breed publiek onder de aandacht brengen. Daarnaast hopen we dat artsen en andere hulpverleners door deze film de ziekte nog eerder zullen herkennen.

  Klaas Jansma is GZ-psycholoog en o.a. actief in de Landelijke Stuurgroep Jong-dementerenden en FTD- expertgroep

Pieter Wolswijk is ouderenpsycholoog en freelance filmmaker.

 

 

De drie delen samen op 1 dvd vormen een document waarin alle belangrijke aspecten van FTD belicht worden.

Bestellen

De dvd is te bestellen via de webshop van Alzheimer Nederland

 

Reacties

Delen van deze DVD zijn reeds meerdere malen vertoond tijdens landelijke symposia over Dementie op jonge leeftijd en kregen telkens lovende reacties.

Ook buiten het Nederlandse taalgebied vindt deze film zijn weg.Zo is het deel Living with FTD gepresenteerd tijdens FTD 2008, 6th International Conference on Frontotemporal Dementia in Rotterdam. Verder is een deel van dit drieluik getoond op de  East Coast Conference of the American Society on Aging in Philadelphia.

Inmiddels zijn van ONTREGELD ondertitelde versies verschenen in drie talen :

Engels:   DISORDERED

Duits:      LEBEN MIT FTD

Deens:    UDE AF TAKT

http://www.youtube.com/watch?v=LB-tn475A4Y

watch?v=KVOnX4uGk0s