FTD EXPERTGROEP

Laagdrempelige vraagbaak van professionals voor professionals

Achtergrond

Frontotemporale dementie (FTD), ook wel de ziekte van Pick genoemd, is een neurodegeneratieve hersenziekte met complexe symptomatologie, waarmee professionals uit verschillende disciplines te maken kunnen krijgen. Aan FTD verwante aandoeningen zijn semantische dementie, progressieve niet-vloeiende afasie, corticobasale degeneratie en progressive supranuclear palsy (PSP).

In de praktijk blijkt dat patiënten en hun naasten specifieke knelpunten ervaren op het gebied van diagnostiek, behandeling, begeleiding en opvang. We denken dat een relatieve onbekendheid met de ziekte FTD in al zijn facetten onder niet-expert professionals hier debet aan is. Het doel van de FTD expertgroep Nederland is dan ook om multidisciplinaire kennis en expertise te bundelen en toegankelijk te maken voor collega-professionals.

Op deze pagina's kunt u als professional vragen stellen aan afzonderlijke experts van diverse disciplines. Wie dat zijn ziet u in het gedeelte "De experts" . Na het stellen van uw vraag via deze website kunt u rekenen op een persoonlijke afhandeling van de vraag, hetzij telefonisch, hetzij via email. Veel voorkomende vragen staan verwoord in de rubriek Vraag en antwoord. Relevante literatuur kunt u vinden onder Publicaties.

De FTD expertgroep Nederland wordt ondersteund door Alzheimer Nederland.

Mijn Kind Heeft Dementie
Alzheimer Nederland
Expert centrum Vlaanderen