Boek- en website tip: Dementie, hoe ga je ermee om?
TEKST van de website www.dementiehoegajeermeeom.nl
Donderdag 25 maart 2021 — Volgens de laatste cijfers van Alzheimer Nederland zijn er in Nederland 800.000 mensen die zorgen voor iemand met dementie. Dit doen zij gemiddeld 40 uur per week. Een volledige werkweek dus! Daarbij komt dat mensen gemiddeld 6,5 jaar met de ziekte leven. Je kunt je voorstellen dat 53% van de mantelzorgers daarom overbelast is of dat overbelasting op de loer ligt. Mantelzorgers vragen op een breed terrein om informatie, handreikingen en praktische tips over situaties waarmee je in het dagelijks leven met dementie te maken krijgt.
Deze tips, adviezen en ervaringen zijn door Ezra van Zadelhoff en Tosca Janssens met medewerking van Annemarie Schouten gebundeld in deze geheel herziene en uitgebreide druk van Dementie, hoe ga je ermee om? Een praktisch en positief handboek voor mantelzorgers dat helpt de achtergrond van bepaald gedrag van een naaste te begrijpen, er adequater mee om te gaan en goed toegerust en met meer vertrouwen de toekomst tegemoet te gaan.
Hoe ga je met je werkgever in gesprek over de combinatie mantelzorg, werk en gezin? En hoe ga je om met een nieuwe liefde, terwijl je partner met dementie nog leeft? Dat laatste is vaak nog een taboe, al komt het regelmatig voor. Het is een greep uit de nieuwe onderwerpen die in deze derde, herziene druk van Dementie, hoe ga je ermee om? aan bod komen. Het boek focust zich op wat er nog wel mogelijk is in de relatie met je vader, moeder, partner, vriend, vriendin of buurman met dementie en hoe je dat kunt vormgeven.
Mensen met dementie kunnen nog steeds denken, voelen en communiceren en willen graag als volwaardig mens gezien en behandeld worden. Afhankelijk van de vorm en het stadium van de ziekte is er vaak nog veel mogelijk wat betreft activiteiten, interactie en in verbinding zijn met elkaar. Dit boek vertelt hoe je dat op een prettige manier kunt doen, zonder daarbij jezelf uit het oog te verliezen.
Voor dit boek spraken de auteurs met mantelzorgers en deskundigen over hun inzichten, vragen en ervaringen. Dat heeft geleid tot 10 thema’s verdeeld over 105 vragen, waarvan mantelzorgers zelf aangeven dat die voor hen belangrijk zijn. Daarnaast is er ruim aandacht voor de vraag hoe je als mantelzorger goed voor jezelf kunt blijven zorgen, evenwicht kunt vinden in aandacht voor jezelf en je naaste en hoe je in dit proces met je eigen emoties kunt omgaan.
Hoe ging Margreet daarmee om, in het dorp, met de kinderen, met autorijden, opname, hoe vertel je, wat kan je doen, wat heb je nodig als, etc.
Een steentje kunnen bijdragen voor de FTD lotgenoten. Jong dementie. Samen Sterk. Op de website gaat er ook meer aandacht komen voor verschillende onderwerpen, wellicht wordt er nog een beroep gedaan op meer lotgenoten! Wordt vervolgd.
