Promoties, onderzoek, artikelen, prijzen over FTD - een aantal op een rij.

Men zit niet stil op het gebied van onderzoek. Wij zullen het proberen regelmatig, tijdig aan te vullen. Mochten we iets missen, geef het dan door, dan vullen we het aan. 

Alzheimercentrum Amsterdam
* Méér dan alleen cognitieve symptomen: het eindstadium van fronto-temporale dementie en de ziekte van Alzheimer — dat onderzocht arts-onderzoeker Marie-Paule van Engelen samen met collega's in Zorgcentrum Lisidunahof Lieke de Vijlder specialist ouderengeneeskunde & Jasper Meursing, verpleegkundige. 
Wat gebeurt er in de laatste 6 maanden voordat een patiënt komt te overlijden? Lees het in Marie-Paule's nieuwe onderzoeksblog.

Lees hier de nieuwsbrief van het Erasmus MC Alzheimercentrum. Abonneren op deze nieuwsbrief kan! klik bovenin de Nieuwsbrief. 
met daarin:

* Op 7 oktober vond de webinar over frontotemporale dementie (FTD) plaats vanuit het Erasmus MC. Tijdens de webinar zijn twee presentaties gegeven en heeft een professional panel vragen van kijkers beantwoord. De link staat in de nieuwsbrief om het terug te kijken. 

 Even voorstellen - Marjolein Bulk is onlangs begonnen als postdoc onderzoeker. Tijdens haar promotieonderzoek in Leiden heeft ze onderzoek gedaan naar ijzerstapelingen in de hersenen van mensen met de ziekte van Alzheimer. Nu onderzoekt ze of ijzerstapelingen ook een rol spelen bij frontotemporale dementie (FTD) en hoe MRI technieken potentieel onderscheid kunnen maken tussen verschillende FTD subtypen.

 

* Het FTD expertisecentrum heeft als onderdeel van een Europese onderzoeksgroep een subsidie toegekend gekregen voor onderzoek naar het ontwikkelen van een nieuwe methode om in een vroeger stadium de diagnose FTD of ALS te kunnen stellen

* Janne Papma {rechts op de foto} heeft de talentprijs "Young Outstanding Researcher" gewonnen voor haar onderzoek naar het herkennen en persoonsgericht behandelen van gedragsproblemen bij dementie

* Neurologen John van Swieten en Harro Seelaar hebben een grote subsidie van het Amerikaanse fonds Bluefield ontvangen om onderzoek te doen naar ontstekingsprocessen in de hersenen bij frontotemporale dementie

*  de promotie van Tsz Hang Wong - Tsz heeft met zijn onderzoek nieuwe erfelijke factoren ontdekt bij de ziekte van Alzheimer en Frontotemporale dementie. Deze informatie geeft nieuwe inzichten in de ziektemechanismen die betrokken zijn bij deze vormen van dementie. Ook is deze kennis essentieel voor het ontwikkelen van geschikte medicijnen in de toekomt. 

* Jeroen van Rooij heeft woensdag 9 december zijn proefschrift verdedigt, hij heeft onderzoek gedaan naar verschillende methodes om genetische afwijkingen te onderzoeken, hij heeft hiermee belangrijke bevinden gedaan bij onder andere de ziekte van ALzheimer en de Semantische dementie. 

Onderin de nieuwsbrief staat de aankondiging van de webinar over Primair Progressieve Afasie, aanmelden kan daar. Vrijdag 15 januari 2021.