Koninklijke onderscheiding voor Hendrik-Jan van der Waal

 

Koninklijke onderscheiding voor Hendrik-Jan van der Waal - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Een koninklijke onderscheiding (in de volksmond ook informeel een lintje genoemd) is in Nederland een symbolische erkenning voor persoonlijke, bijzondere verdiensten voor de samenleving. 

De informele term lintje is te danken aan de gewoonte om op de revers of op een japon een klein stukje lint of een rozet in de kleuren van de verkregen onderscheiding te dragen. Deze knoopsgatversieringen lintjes genoemd, de gebruikelijke aankondiging van de verlening van onderscheidingen op de verjaardag van de regerende koning of koningin heet de "lintjesregen"

Het idee om Hendrik-Jan voor te dragen voor een Koninklijke Onderscheiding wordt begin 2019 geboren. Hij is steun en toeverlaat voor zijn vader, mantelzorger voor zijn broer met FTD, die nu enkele jaren in het verpleeghuis woont en jarenlange ondersteuning voor zijn andere broer met FTD en zijn gezin, die begin 2019 is overleden. Hij is ook voorzitter van de Stichting FTD-Lotgenoten, die hij ooit, samen met zijn broer, opstartte met een Website met informatie over FTD. Dit groeide uit tot huiskamer- tot lotgenotenbijeenkomsten, tot conferenties, en tot nationale en internationale samenwerking. 

Hendrik-Jan is gedreven en wil met zijn ervaring en zijn missie, mensen, en vooral de partners, te helpen. Daar de patiënt vaak geen ziekte-inzicht heeft, is het voor de partners, familieleden vaak zwaar. Hendrik-Jan heeft ook zitting in de FTD-expertgroep die samen met neurologen, psychologen, psychiaters, specialisten ouderengeneeskunde, casemanagers, gedreven zijn om een oplossing te zoeken bij onder andere vaak verkeerd gestelde diagnoses, cases, onderzoeken, multidisciplinaire kennis en expertise te bundelen en toegankelijk te maken voor collega-professionals.

Hendrik-Jan beheert ook de World FTD United Website en vergadert met het bestuur van ondertussen 23 aangesloten landen wereldwijd. HendrikJan is op onderzoeksgebied betrokken bij het FTD Centrum van het Erasmus MC. Regelmatig werkt Hendrik-Jan mee aan artikelen, tv-programma’s, Awareness creëren en openheid over FTD geven. Ook heeft hij meegewerkt aan de Huisartsenbrochure FTD.

Om Hendrik-Jan in aanmerking te laten komen voor een Koninklijke Onderscheiding is naast het voorstelformulier de aanvraag vergezeld met verschillende ondersteunersbrieven van Marjan Pegman, oud-secretaris FTD-Lotgenoten, dr. Y.A.L. Pijnenburg, neuroloog VU-Amsterdam,  prof. dr. J.C. van Swieten, hoogleraar genetica van dementie , Erasmus MC Rotterdam,  dr. T. Wardill, voorzitter World FTD United, Margreet Mantel, secretaris FTDlotgenoten.

Bovenal is Hendrik-Jan de liefhebbende echtgenoot van Regina, trotse vader van Tessa en Dennis, en heeft hij een drukke fulltime baan. Samen met anderen heeft hij onlangs nog een boek geschreven. 

Vanwege het coronavirus vindt de Lintjesregen dit jaar niet rond de verjaardag van de Koning plaats. De daadwerkelijke uitreiking zal op een nader te bepalen moment gebeuren. 

De burgmeester F. (Francisca) Ravestein heeft Hendrik-Jan telefonisch op vrijdag 24 april 2020 rond 11.00uur laten weten dat hij een Koninklijke Onderscheiding gaat ontvangen. 

We vullen dit artikel nog aan met evenutele krantenberichten. 

In de Staatscourant staat Hendrik-Jan vermeld op pagina 18
Lees hier het artikel van Omroep West 
Lees het hier op de Website van de gemeente Pijnacker-Nootdorp 

Onderstaand artikel uit het Algemeen Dagblad Delft van zaterdag 25 april 2020