Nieuwe bloedtest kan verschillende soorten dementie onderscheiden

Er worden veel onderzoeken gedaan op het gebied van dementie, het lijkt soms stil te staan omdat we niet alles weten en horen, ook op het gebied van FTD. 

Nieuwe onderzoeken Frontotemporale dementie en Lewy Body Dementie 

In 2019 heeft Alzheimer Nederland weer voor een groot aantal onderzoeksprojecten financiering toegekend. Op deze pagina vindt u een overzicht van de onderzoeken naar Lewy body dementie en frontotemporale dementie:

  1. Betere diagnose Lewy body dementie
  2. Betere voorspelling FTD bij gendragers
  3. Mentale achteruitgang bij FTD vóórdat de symptomen zichtbaar zijn
  4. Ontstekingen bij FTD
     
    Lees hier verder, er staan vele onderzoeken op het gebied van FTD beschreven.


Nieuwe bloedtest kan verschillende soorten dementie onderscheiden. 

Het tau eiwit, dat een belangrijke rol speelt bij de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie, is gemiddeld 3,5 keer hoger in bloed bij mensen met de ziekte van Alzheimer dan bij gezonde mensen. Ook bij mensen die lijden aan frontotemporale dementie (FTD) is de concentratie van tau in het bloed lager dan bij Alzheimer.

Lies Thijssen, van Amsterdam UMC, onderzocht een nieuwe test die het tau eiwit kan meten in bloed. Thijssen: “Met deze tau-test is het mogelijk om in het bloed vast te stellen of het om alzheimer of FTD gaat. Zo kunnen we patiënten beter adviseren en in de toekomst mogelijk gerichter behandelen”, zegt Thijssen. Deze test is nog niet beschikbaar voor patiënten en wordt nu alleen voor wetenschappelijk onderzoek gebruikt.

De resultaten van dit onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met Adam Boxer (University of California), zijn deze week gepubliceerd in Nature Medicine.

 Lees het hele artikel hier 

 * Artikel van 4 maart 2020 op Alzheimercentrum Amsterdam 

 

 

Nieuws

Agenda

18 nov
FTD Lotgenotendag over Mindfulness met Lize Jiskoot
Datum 18-11-23 1:00 pm - 4:00 pm
doneren via geef.nl
best practice
nieuwsflits