23.9.19 PERSBERICHT - FTD-symposium 'Samen Sterk'

“Professionals en patiënten hebben elkaar nodig om daarmee letterlijk samen sterk te staan.
                  Het gaat om tweerichtingsverkeer.” Dr. Yolande Pijnenburg

FTD-symposium ‘Samen Sterk’

Frontotemporale Dementie ofwel FTD is een onbekende vorm van dementie die vaak jonge mensen treft. Dementie treft niet alleen een patiënt, maar óók de jonge mensen om hen heen. Die mensen, zowel mantelzorgers als professionals, worden op 28 september bij elkaar gebracht tijdens het tweejaarlijkse FTD Symposium in Hotel Reehorst in Ede.

Het stellen van de diagnose FTD blijft nog steeds een dilemma voor veel artsen. 

Veel patiënten die het treft, zijn jong, zijn nog volop aan het werk en hebben jonge gezinnen. Dat maakt ook de zorg voor deze patiënten extra complex, want zorginstellingen zijn niet ingericht op deze jonge groep patiënten. Tijdens dit symposium wordt een brug geslagen tussen professionals en mantelzorgers die beide dagelijks voor deze patiënten zorgen.

In dit unieke symposium, met al meer dan 250 aanwezigen, delen zowel professionals als mantelzorgers samen kennis en ervaring met elkaar uit om zo samen sterker te staan. Behalve sprekers zijn er diverse workshops en een toneelvoorstelling om met elkaar vooral te ervaren en te leren hoe het is om voor een persoon met FTD te moeten zorgen.

De sprekers:

Erik Scherder (prof. dr.), hoogleraar Klinische Neuropsychologie bij de Vrije Universiteit in Amsterdam en hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit te Groningen, bekend van zijn boeken Laat je hersenen niet zitten (2014) en Singing in the brain (2017) en van televisie. Erik won vele onderwijsprijzen en is onlangs benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Ingeborg Zeeuwen (ervaringsdeskundige, 20) die haar vader verliest aan FTD. Een vader die geen arm om je heen slaat als je verdrietig bent. Hoe ga je daarmee om? Alvast een inkijkje in het leven van Ingeborg:

Yolande Pijnenburg (dr.), als neuroloog werkzaam bij het Alzheimercentrum Amsterdam. Ze promoveerde in 2007 op het proefschrift: ‘Frontotemporal dementia; towards an early diagnosis’. Haar onderzoek is sindsdien sterk gericht op het bespoedigen van de diagnose FTD. Samen met psychiater Dols heeft zij een wekelijks neuropsychiatriespreekuur waarbij personen die op middelbare leeftijd geleidelijk van gedrag veranderen worden onderzocht op de symptomen en kenmerken van FTD.

John van Swieten (prof. dr.), als neuroloog en buitengewoon hoogleraar werkzaam voor het Erasmus MC en coördinator van het Alzheimercentrum Erasmus MC. Het centrum heeft de laatste 20 jaar wetenschappelijk onderzoek naar de klinische verschijningsvormen van de ziekte bij meer dan 400 patiënten verricht. Daarnaast heeft het centrum, onder leiding van John, belangrijke studies naar genetische aspecten en microscopische veranderingen in de hersenen van patiënten met FTD uitgevoerd en gepubliceerd.

KLIK OP DE BANNER VOOR ALLE INFORMATIE OVER HET SYMPOSIUM, kaarten zijn te bestellen tot en met woensdag 25.9.19 -23.59uur.