Film: Hoe ga je om met typisch gedrag van mensen met dementie

Alzheimer Nederland is samen met Trimbos op zoek naar mantelzorgers die voor de camera willen vertellen hoe zij bepaald gedrag van hun naaste beleven en hoe zij hier mee om gaan.

De eerste film is al opgenomen.

De tweede film gaat over agressief gedrag. Hieronder wordt zowel lichamelijke agressie als agressie met woorden verstaan. Bij lichamelijke agressie kunt u denken aan schoppen, slaan, duwen en trekken en spullen stukmaken. Onder agressie met woorden wordt bijvoorbeeld dreigende of kwetsende taal zoals uitschelden en vloeken verstaan.

De derde film gaat over achterdochtig gedrag. Wanneer er sprake is van achterdochtig of argwanend gedrag, dan heeft degene met dementie de neiging om mensen in zijn of haar omgeving te wantrouwen. Degene met dementie twijfelt aan de bedoelingen of het gedrag van de mensen in zijn of haar omgeving.

De vierde film gaat over lusteloosheid. Hieronder wordt verstaan dat degene met dementie minder of geen initiatief meer toont,  degene met dementie is niet meer geneigd om uit zichzelf activiteiten te ondernemen of zijn of haar dag op een zinvolle manier in te vullen. Het kan ook zijn dat degene met dementie een vlakke stemming heeft, het lijkt alsof er nog maar weinig emotie is bij uw naaste.

De vijfde film gaat over onrust in de nacht. Wanneer degene met dementie onrustig is in de nacht, is hij of zij continu wakker, staat op en loopt weg zonder dat men een doel voor ogen heeft. Het kan ook zijn dat degene met dementie zich midden in de nacht gaat aankleden of aan het ontbijt wil beginnen.

De zesde film gaat over ontkennend gedrag. Dit gedrag is kenmerkend voor de beginfase van dementie, wanneer degene met dementie merkt dat hij of zij de grip op en controle over het eigen leven steeds meer verliest. Dingen die fout gaan worden verbloemd en degene met dementie laat zich vaak van zijn betere kant zien bij vrienden of kennissen dan bij de mantelzorger. 

Mocht u mee willen werken aan een van deze films, dan graag contact op nemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.