Symposium over Frontotemporale dementie op 27 oktober 2016

** Update 20-11-2016

Leest hier een mooie samenvatting van dit congres https://dementie.nl/nieuws/ftd-symposium-onbegrepen-gedrag-moeilijk-te-stellen-diagnose

 

Op donderdag 27 oktober 2016 organiseert de FTD Expertgroep in samenwerking met Alzheimer Nederland, VUmc en FTD Lotgenoten een symposium over Frontotemporale dementie.

 

Het symposium richt zich o.a. op casemanagers, (wijk)verpleegkundigen, verzorgenden en andere geïnteresseerden.

Locatie en kosten

Locatie is de VUmc te Amsterdam.
Adres: De Boelelaan 1117 (hoofdingang ziekenhuis)
1081 HV Amsterdam

De inschrijving voor het symposium is €120. Mensen die interesse hebben kunnen zich vast aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zij ontvangen bericht om zich verder in te kunnen schrijven.

PROGRAMMA FTD SYMPOSIUM

9.30: Inschrijven, koffie

10.00: Opening

10.10: Introductie door Gea Broekema

Gea Broekema, bestuurder Alzheimer Nederland

10.20: Wat is FTD? Update recente ontwikkelingen

Kennis en informatie over het ziektebeeld. De laatste ontwikkelingen op het gebied van medische wetenschap.

Dr. Yolande Pijnenburg, neuroloog VUmc en voorzitter FTD Expertgroep

10.40: FTD en nu? Wat juridisch te regelen?

Wat kan en moet familie regelen bij deze ernstige vorm van dementie? Hoe kun je iemand beschermen? Welke zaken moet je vastleggen?
Mr. Erwin Kienhuis, notaris Demenint Kienhuis notariaat

11.00: Arbeid en FTD. Welke regels zijn er?

Waar krijg je mee te maken bij dementie? Wat zijn de wettelijke regels en eisen waarin iemand terecht komt die door dementie niet meer zijn werk kan uitoefenen? Uitleg aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Yvonne Cernohorsky-Brands, adviseur verzekeringsarts UWV

11.20: Vertoning film ‘Papa’ en interview mantelzorger

De documentaire Papa is een intiem portret over het wegvallende contact tussen de opgroeiende Renée (15) en haar vader met FTD, die steeds verder achteruit gaat. Winnaar CampusDoc Filmfestival 2015. Bekijk alvast de trailer: https://www.youtube.com/watch?v=5Lm6beqXXj0

12.00: Lunch + “Meet the Experts”

Leden van het FTD Expertteam lopen herkenbaar rond en beantwoorden graag je vragen.

13.30: Focussen van het gedrag – “sturen i.p.v. volgen” (workshop + filmpjes)

Het werken met mensen met FTD kan je vaak enorm uitputten omdat je weinig grip krijgt op het gedrag. Je voelt je vaak een politieagent en hebt het gevoel dat je steeds achter de feiten aanloopt. Bij de Waalboog is geleerd hoe ze controle kunnen krijgen over dit gedrag In deze workshop krijg je handvatten om het gedrag van iemand met FTD te sturen.

Alwies Hendriks, PMT-er, Stichting de Waalboog, afdeling Jong Dementerenden

Elly Prins, psycholoog, Stichting de Waalboog, afdeling Jong Dementerenden

14.15: Natuur en mensen met FTD

De effecten van natuur op gezondheid van mensen zijn bewezen. Hoe kunnen we de natuur specifiek inzetten voor mensen met FTD. De groene dagbesteding komt aan bod en het  inzetten van ‘natuur’ als interventie bij problematisch gedrag.

Ben Janssen, programmamanager dementie De Wever/projectleider Natuur en dementie van de Nature Assisted Health Foundation (NAHF)

14.40: Koffie en thee

15.00: Psychiatrie & FTD

FTD kan gepaard gaan met psychiatrische symptomen waardoor er in de beginfase vaak ten onrechte een psychiatrische diagnose wordt gesteld. Ook kunnen er bij FTD veel psychische klachten zijn die behandeling behoeven. Een nauwe samenwerking tussen neuroloog en psychiater ligt voor de hand bij FTD maar is niet overal vanzelfsprekend.

De resultaten uit onze eigen studie over het diagnostische dilemma psychiatrie of FTD worden gepresenteerd en aangevuld met ervaring uit eigen praktijk.

Dr. Annemieke Dols, Psychiater GGZ inGeest

15.45: Take home message + waar hebben we behoefte aan?

Behoeften en feedback vanuit de patiënt en omgeving. Hoe ervaren zij alles? Wat is de impact op de omgeving? Wat is de rol van de mantelzorger? De stichting FTD Lotgenoten geeft je de stof tot nadenken mee naar huis.

Hendrik Jan van der Waal, voorzitter FTD Lotgenoten

16.15-17.00: Afsluiten + borrel

Vragen en informatie

Voor vragen en meer informatie kunt u terecht bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Rob Groot Zwaaftink (Alzheimer Nederland); Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 12149512