In memoriam Klaas Jansma

Half oktober 2015 is Klaas Jansma, 66 jaar oud, overleden. Klaas was een zeer gewaardeerd lid van de FTD Expertgroep. Zonder uitzondering is er geschokt en met KlaasJansmaverbazing op het overlijden van Klaas gereageerd. Vanzelfsprekend was ik bij het afscheid van Klaas. In dit berichtje wil ik delen wat Klaas voor FTD en voor mij persoonlijk heeft betekend.

 

Klaas kon goed vertellen over zijn patienten. Altijd met respect. Maar voor mij was er nog iets anders dat opviel. Het maakte eigenlijk niet uit wie er om hulp vroeg. Het maakte ook niet uit of er al een passende oplossing was. Klaas zijn instelling was dat iemand altijd geholpen moest worden. En daar kwam regelmatig de nodige creativiteit bij kijken. 

Dat er meer moest gebeuren voor mensen met FTD wist Klaas als geen ander. Hij vond het daarom ook noodzakelijk om twee dvd's te maken over FTD. Ontregeld, de drieluik en recent "Mijn kind heeft dementie". En als Klaas dacht dat iets nodig was, dan ging hij er ook voor. Met respect, maar wel duidelijk makend dat het toch echt een goed idee is. Zo was hij ook voor de expertgroep een drijvende kracht. 

 

Klaas en ik gingen meestal samen naar de internationale FTD conferenties. Dat waren bijzondere reizen. Natuurlijk intens & leerzaam; al die medische informatie, muis modellen en bijzondere verhalen. Maar het was ook altijd heel gezellig. Samen op een kamer de dag evalueren, gesprekken over onze families. Ik kan me nog momenten herinneren, waarin hij vol trots iets vertelde over zijn kinderen. Maar ook uit eten met de wetenschappers en dan samen door de stad terug lopen en genieten van wat er te zien was. Klaas genoot van veel dingen, soms heel kleine dingen. Tijdens de conferenties was er altijd veel te eten. Hij vond het prachtig om te zien hoe ik daarvan kan genieten.

  

Ik kon Klaas altijd bellen. Of het nu ging om een persoonlijke vraag, iets voor een lotgenoot of iets voor de expertgroep, Klaas stond altijd klaar. Altijd een luisterend oor en begrip. Soms een goed advies, soms zijn mening maar altijd oprecht en onbevooroordeeld.

Het mag duidelijk zijn dat ik Klaas zal missen. Maar ik ben dankbaar dat ik Klaas heb mogen kennen. 

 

Hendrik-Jan